LT | EN
  • 2020 m. SEMINARE IŠSKIRTINIS DĖMESYS MEDINIAM LIETUVOS ARCHITEKTŪROS PAVELDUI

    Publikuota rugsėjo 28, 2020 - Naujienos, Projektai

    2020 m. rugsėjo mėn. 17-20 d. Lietuvos liaudies buities muziejaus Salų II etnoarchitektūriniame kaime įgyvendintas daugiau nei 10 m. tradicijas turintis tęstinis projektas „Medinis Lietuvos architektūros paveldas nuo kaimo iki dvaro”.

    Projekto veiklos, apėmusios tiek teorines paskaitas, tiek praktinius užsiėmimus, buvo skirtos Lietuvos medinio kultūros paveldo tradicinių, specialiųjų statybos technologijų, meistrystės ir restauravimo amato pažinimui. Seminaras sulaukė meistrų, architektų, restauratorių dėmesio, o taip pat gausaus medinių objektų valdytojų ir savininkų, entuziastingai besidominčių tokio paveldo tvarkybos darbų iššūkiais ir sprendimais, būrio.

    Seminaro dalyviai, atsižvelgdami į jiems aktualiausius tvarkybos klausimus, dirbo 4 grupėse, kurios kartu su specialistais: 1) restauravo medinius langus (vad. K. Cikanas), 2) restauravo Salų II kaime esančio šulinio medinę dalį (vad. V. Kirelis), 3) atliko svirno diagnostiką bei konstrukcijų tvirtinimo darbus (S. Šapranauskas) bei 4) atliko kaminų ir krosnių priežiūros darbus (A. Šuliokas). Be abejo, šiuos darbus lydėjo ir būtinos teorinės žinios, kurias perteikė savo sričių specialistai. Seminaro programą pradėjo teorinis įvadas „Medinių pastatų diagnostika, prevencinė priežiūra ir tvarkyba” (R. Bertašiūtė), pagrindinius šildymo sistemų (krosnių ir kaminų) priežiūros ir tvarkybos principus pristatė A. Šuliokas, o autentiškų langų išsaugojimo svarbą – K. Cikanas. Neatsiejama šio regiono kaimų dalis – pirtys, tad apie jų architektūrą, įrangą, papročius ir tradicijas  kalbėjo V. Rimavičius. Seminaro programa vainikuota Aukštaitijos nacionalinio parko etnografinių kaimų sodybų lankymu (A. Andriušytė).

    Tikimės, jog šis projektas paskatins įvairių amatininkų, specialistų bei medinių objektų savininkų tarpusavio bendradarbiavimą, tolimesnių projektų/darbų inicijavimą bei prisidės prie visuomenės nuomonės formavimo, kad mediniai pastatai yra saviti, vertingi ir įdomūs pažinti bei išsaugoti.

     Kontaktai pasiteiravimui: Agnė Žilinskaitė, tel.: 861381889, el. p.: zilinskaite.agne@gmail.com

     Organizatorius – VšĮ Kultūros paveldo akademija

     Partneris – Lietuvos liaudies buities muziejus

     Projektą dalinai finansuoja – Lietuvos kultūros taryba