LT | EN
  • SEMINARAS „MEDINIS LIETUVOS ARCHITEKTŪROS PAVELDAS NUO KAIMO IKI DVARO”

    Publikuota rugsėjo 8, 2022 - Naujienos, Projektai

    2022 m. rugsėjo mėn. 23-25 d. Kleboniškių kaimo buities muziejuje jau antruosius metus vyks tęstinis teorinis ir praktinis seminaras „Medinis Lietuvos architektūros paveldas nuo kaimo iki dvaro”. Kviečiame dalyvauti!

    VšĮ Kultūros paveldo akademija, įgyvendindama daugiau nei 10 m. tradicijas turintį tęstinį projektą, siekia į projekto teorines ir praktines veiklas įtraukti tiek medinių kultūros paveldo objektų savininkus, tyrėjus, tiek visus asmenis, besidominčius medinės architektūros tyrimais, išsaugojimu, tradicine meistryste, o taip pat atkurti bei aktualizuoti sparčiai nykstančius Lietuvos medinio kultūros paveldo objektus.

    Seminaras įgyvendinamas Daugyvenės kultūros istorijos muziejaus-draustinio  Kleboniškių kaimo buities skyriuje (Radviliškio r.). Čia senoje kaimavietėje, 18 ha plote, įkurtas muziejus, į kurį iš apylinkių perkeliami XIX a. ir XX a. pradžiai būdingi kaimų pastatai: gryčios, klėtys, pirtys, klojimai. 2016 m. Aplinkosaugos ministerija ir etninės kultūros globos taryba Kleboniškių kaimą ir apylinkes pripažino vietove, geriausiai atspindinčia savitus Aukštaitijos regiono kraštovaizdžio bruožus.

    Seminaro programoje didžiausias dėmesys bus skiriamas šioms pagrindinėms temoms nagrinėti bei dalyvauti praktiniuose užsiėmimuose:

    1. Molis statyboje ir apdailoje. Vakar, šiandien ir rytoj. Seminaro programoje bus pristatomi patys įvairiausi faktai apie molio naudojimo galimybes senuosiuose ir šiandieniniuose pastatuose: statyboje, apdailoje ir puošyboje. Ant paruoštų eskizų (plokščių) renginio dalyviai galės praktiškai išbandyti įvairius molio tinkus, molio aslos mišinius bei molio dažus, o taip pat sužinoti apie Aukštaitijai būdingas molio namų statybos tradicijas.
    2. Skaitmeninių technologijų pritaikomumas kultūros paveldo objektuose. Seminaro dalyviai turės galimybę susipažinti su įvairiomis skaitmeninėmis technologijomis, kurios naudojamos kultūros paveldo fiksavime, stebėsenoje, tyrimuose ir viešinime. Specialistai dalinsis įvairiomis patirtimis ir pavyzdžiais, taip pat gyvai demonstruos 3D skanavimo įrangą ir patį procesą.
    3. Įvairios teorinės paskaitos. Specialistai susirinkusiuosius supažindins su archeologinių, medienos ir kitų tyrimų metodika ir svarba. Taip pat Čiulų dvaro pavyzdžiu bus nagrinėjamos ir visas kelias nuo medinio kultūros paveldo objekto įsigijimo.
    4. Medinių pastatų aplinkos elementų – tvorų – tvarkymas ir atkūrimas. Tvoros yra vienas svarbiausių gatvinio kaimo smulkiosios architektūros elementų, Kleboniškių kaime-muziejuje jų ilgis siekia net 1200 m. Čia yra visiems regionams būdingų (XIX a. – XX a. II p.) rūšių tvoros – žiogrių, statinių, karčių (keturių karčių, trijų karčių, dviejų karčių) bei karčių masyvo tvoros, jas papildo įvairių tipų vartai ir varteliai. Kartu su profesionaliais meistrais praktinių užsiėmimų metu bus mokomasi tvarkyti įvairių tipų tvoras.

    SEMINARO PROGRAMA

    Svarbi informacija dalyviams:

    • Registracija į seminarą vyksta iki 2022 m. rugsėjo 20 d. Dalyvių skaičius ribotas. Galima dalyvauti nepilnoje mokymų programoje.
    • Dalyvavimas seminare nemokamas.
    • Dalyviams suteikiamas dalinis maitinimas.
    • Nakvynės skaičius muziejaus teritorijoje ribotas.
    • Pilnoje mokymų programoje dalyvavusiems suteikiami dalyvio pažymėjimai.
    • Priklausomai nuo oro sąlygų ir nenumatytų aplinkybių programa gali būti koreguojama.

     Kontaktai registracijai: Agnė Žilinskaitė, tel.: 861381889, el. p.: zilinskaite.agne@gmail.com 

    Organizatorius – VšĮ Kultūros paveldo akademija

    Partneris – Daugyvenės kultūros istorijos muziejus-draustinis

     

    Projektą dalinai finansuoja – Lietuvos kultūros taryba