LT | EN
  • Pradedame naują tęstinį projektą “Dubingių mikroregiono archeologijos paveldo monitoringas”

    Publikuota gegužės 29, 2014 - Uncategorized

    VšĮ Kultūros paveldo akademija 2014 m. pradeda vykdyti kultūros paveldo išsaugojimo projektą “Dubingių mikroregiono archeologijos paveldo monitoringas“.

    Vykdant projektą bus siekiama nustatyti nekilnojamojo kultūros paveldo būklę Dubingių mikroregione (Molėtų r.), vykdyti nuolatinę jo stebėseną bei tokiu būdu aktualizuoti atskirų Lietuvos regionų archeologinio paveldo svarbą stebint ir išsaugant nekilnojamąjį kultūros paveldą.

    Monitoringo erdvė – Dubingių mikroregionas, kuris XIII – XIV a. jau žinomas, kaip Lietuvos didžiųjų kunigaikščių domeno dalis. Dubingių ir Molėtų apylinkės turtingos nekilnojamojo kultūros paveldo objektų (viso 496 objektai) – daugumą jų sudaro archeologinės vertybės. Tai piliakalniai su gyvenvietėmis, pilkapynai, kapinynai, senovės gyvenvietės, dvarvietės ir piliavietės, … (viso 134 objektai).

    Šiuo projektu siekiame:

    –          parengti ilgamete tarptautine patirtimi pagrįstą ir patikrintą nekilnojamojo kultūros paveldo nuolatinio monitoringo metodiką ir programą susijusiems ilgalaikiams projektams;

    –          parengtos metodikos pagrindu atlikti archeologinių objektų monitoringą Dubingių mikroregione (Molėtų r.);

    –          sukurti informacinės Dubingių mikroregiono bazės pagrindą, koncepciją, turinį, kuris būtų novatoriškas, patrauklus ir patrauklus plačiajai visuomenei.

    Parengus profesionalią nekilnojamojo kultūros paveldo nuolatinio monitoringo metodiką ir programą bei įgyvendinus visus projekto tikslus ir uždavinius, bus paskatinti ir puoselėjami archeologinio paveldo būklės stebėjimai nacionaliniu mastu, numatomos išsaugojimo, informacijos sklaidos ir kitų uždavinių įgyvendinimo priemonės, jų apimtys ir vykdytojai, perspektyvos.

    Tikimės, kad šiuo projektu bus paskatinta visuomenė domėtis savo krašto paveldu, jį stebėti, saugoti ir puoselėti.

    Projektą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba prie LR Kultūros ministerijos bei Lietuvos archeologijos draugija.

    Daugiau informacijos apie vykdomą projektą teirautis: VšĮ Kultūros paveldo akademija programų koordinatorė Agnė Žilinskaitė, tel.: 85 261 98 86, el. paštas: zilinskaite.agne@gmail.com