LT | EN
  • Vasaros archeologijos mokykla 2019: nuo mokslo iki kūrybos

    Publikuota liepos 8, 2019 - Projektai

    2019 m. birželio 17-23 dienomis Dubingiuose (Molėtų r.) vyko VšĮ Kultūros paveldo akademija įgyvendinamas edukacinis tęstinis projektas „Vasaros archeologijos mokykla 2019“, skirtas vyresnių klasių moksleiviams. Nuo 1997 m. įvairiomis formomis įgyvendinamas ir puoselėjamas projektas skatina suprasti ir gerbti paveldą, istoriją bei jos svarbą Lietuvai, taip pat ugdo tarpusavio bendradarbiavimą, kritinį mąstymą, teorinių ir praktinių žinių įgijimą.

    Ne išimtis buvo ir šių metų stovykla. Stovykloje dalyvavo 15-18 metų moksleiviai iš Vilniaus, Papilės ir Mažeikių mokyklų. Pagrindinė stovyklos veikla buvo Dubingių piliavietės teritorijoje vykdomi archeologiniai tyrimai, kuriuose stovyklos dalyviai buvo supažindinti su pagrindiniais archeologinių lauko tyrimų principais, metodais ir technologijomis.

    Archeologinių tyrimų rezultatai siekia XIII a.

    Šiais metais buvo tęsiami 2013 ir 2018 m. vykdyti  archeologiniai tyrimai Dubingių piliavietės šiaurinėje dalyje. Ankstesnių tyrimų metu  buvo fiksuotas XIII-XIV a. kultūrinis sluoksnis bei įgilintos struktūros: duobės, stulpavietės ir laužavietės. Tad 2019 m. tyrimų metu siekta pratęsti jau anksčiau pradėtus tyrimus, siekiant geriau pažinti XIII-XIV a. laikotarpį ir materialinę kultūrą Dubingių piliavietėje, kuri fragmentiškai pažįstama tik iš negausių istorinių šaltinių. Yra žinoma, kad tuo metu Dubingių piliavietė jau buvusi apgyvendinta ir būta medinės pilies, tačiau iki šiol vykdytų archeologinių tyrimų rezultatai nebuvo pakankamai informatyvūs.

    2019 m. tirtame 25 kv. m. dydžio plote aptikta smulkių XVI-XVII a. radinių. Viršutinis kultūrinio sluoksnio horizontas priskirtinas Radvilų dvaro egzistavimo laikotarpiui. Giliau, kaip ir tikėtasi, susidurta su ankstyvesniu laikotarpiu datuojamais sluoksniais ir radiniais. Tyrimų metu rasta diržo sagtis, yla, sukamųjų girnų girnapusė. Minėti radiniai, atsižvelgiant ir į ankstesnių tyrimų metu atliktą datavimą, datuojami XIII-XIV a. Tyrimų metu buvo atidengtos dvi stulpavietės, dalis dar 2018 m. aptiktos laužavietės, bei aptikta nauja. Šių metų tyrimų metu fiksuotas supiltinis molis, kuris, greičiausiai, priklauso Radvilų laikotarpiu vykdytos kažkokios hidroinžinerinės sistemos daliai, po kuria aptiktas ankstyvas, galimai XIII a. buvęs pirminis paviršius, gausus buitinės keramikos fragmentų. Tyrimų metu viso fiksuotas iki 1,6 m storio kultūrinis sluoksnis. Atliktų tyrimų rezultatai ir toliau ragina tęsti Dubingių piliavietės archeologinius tyrimus, siekiant pažinti ankstyvąją šios vietos istoriją.

    Stovyklos programa: nuo mokslo iki kūrybos

    Didelio dalyvių dėmesio sulaukė ir vakarinė stovyklos programos dalis, kurioje kviestiniai svečiai, savo sričių profesionalai, vedė edukacinius kūrybinius ar laboratorinius užsiėmimus. Dr. Giedrė Piličiauskienė papasakojo apie archeologinių tyrimų metu aptinkamų gyvūnų kaulus ir galimus jų tyrimus, demonstravo kaip atrodė senovėje auginami naminiai ar laukiniai gyvūnai. Susidomėjimo sulaukė ir rekonstruktorės Daivos Tarailienės demonstruotas stiklo karolių gamybos procesas, o kiekvienas stovyklos dalyvis pats galėjo pasigaminti stiklo karoliuką. Vilniaus puodžių cecho meistrė leido susipažinti su įvairiausiomis puodų ir koklių gamybos technologijomis senovėje. Fotografas Gintas Kavoliūnas nuotaikingai pravedė edukaciją apie fotografiją, bei leido kiekvienam pasijusti XIX a. fotografu, o akimirkos buvo įamžintos įspūdingose retro fotografijose „penkiaminute“. Stovyklos vadovai R. Šmigelskas ir J. Blažiūnas išdėstė Dubingių archeologinių tyrimų istoriją ir atradimus, pasakojo apie šiandienos architektūros kuriozus, kurių žmonės, matomai, taipogi semiasi iš senovės. Po paskaitų ar praktinių demonstracijų lektoriai visuomet sulaukdavo klausimų ir susidomėjimo aptariama sritimi. Tai tik patvirtina faktą, jog į stovyklą atvyksta motyvuoti ir istorija bei archeologija susidomėję moksleiviai.

    Laisvu tarp užsiėmimų metu organizuota išvyka į Asvejos regioninio parko lankytojų centrą. Lankytasi Jutonių (Dubingių) pilkapyne, Didžiokų dvaro sodybos koplyčioje, aplankytas Giedraičių paminklas nepriklausomybės kariams, bei supažindinta su UNESCO paveldo objektu – Struvės geodeziniu lanku.

    Dalis moksleivių stovykloje dalyvavo ne pirmą kartą, todėl ypač svarbi buvo socialinė veikla (susipažinimo vakaras, bendri pusryčiai, pietūs, vakarienės, sporto žaidimai, krikštynos), padėjusi naujiems ir seniems dalyviams susidraugauti ir tapti vieninga bendruomene. Išvykdami dalyviai žadėjo tęsti bendravimą ne tik stovyklos metu ir būtinai sugrįžti kitais metais.

    Projektą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba bei Lietuvos archeologijos draugija.

    Daugiau informacijos apie vykdomą projektą teirautis:  VšĮ Kultūros paveldo akademija programų koordinatorė Agnė Žilinskaitė, mob. tel.: 861381889, el. paštas: zilinskaite.agne@gmail.com

    LAD_logotipas