LT | EN
  • Kvietimas teikti paraiškas dėl paskolų, skirtų kultūros paveldo objektų atnaujinimui

    Publikuota balandžio 24, 2019 - Naujienos

    Šiaulių bankas kviečia teikti kreditų paraiškas kultūros paveldo objektams atnaujinti ir įveiklinti. Kreditų lėšos investuojamos į objektų patrauklumą, komercinį atsipirkimą, pritaikomumą visuomenės poreikiams.

    Lėšos skiriamos iš Kultūros paveldo fondo, kurį įsteigė Viešųjų investicijų plėtros agentūra (VIPA), LR Finansų ir LR Kultūros ministerijos. AB Šiaulių bankas atrinktas fondo valdytoju. Kultūros paveldo fondui suteikta 5,2 mln. eurų Europos regioninės plėtros fondo lėšų.

    Paskolomis, kurios bus teikiamos kultūros paveldo objektų valdytojams, siekiama išsaugoti ir atskleisti vertingąsias paveldo objektų savybes bei padaryti juos viešai prieinamus. Taip pat norima didinti Lietuvos piliečių susidomėjimą kultūros paveldu bei gerinti Lietuvos, kaip patrauklios turizmui valstybės įvaizdį, tiek Lietuvos piliečių, tiek užsienio šalių gyventojų akivaizdoje.

    Į paskolą pretenduoti galės tiek viešieji, tiek privatūs juridiniai asmenys. Pareiškėjai turi užtikrinti, kad jų nuosavybė yra įtraukta į Kultūros vertybių registrą. Taip pat, įgyvendinant projektus, turi būti numatytos atitinkamos rinkodaros priemonės, kuriomis bus siekiama kurti papildomus ir naujus lankytojų srautus. Paskolos gavėjai privalo užtikrinti, kad ne mažiau nei 5 metai po projekto finansavimo pabaigos Kultūros paveldo objektai bus prieinami ir atviri visuomenei bei lankytojams.

    Projektas turi būti įgyvendinamas per 24 mėnesius nuo paskolos sutarties pasirašymo dienos.

    Paskoloms iš fondo lėšų bus taikoma 1 proc. + 6 mėn. EURIBOR palūkanų norma. Numatytas paskolos terminas – 15 metų, bet paskola galės būti grąžinama ankščiau laiko pagal banko nurodytas sąlygas paskolos sutartyje.

    Pažymėtina, kad kultūros paveldo objektų aktualizavimo projektai gali būti derinami su šių objektų paveldotvarkos projektais ir su tuo susijusiomis subsidijomis ar kitokiomis priemonėmis.

    Daugiau informacijos rasite čia.