LT | EN
  • Projekto „Vasaros archeologijos mokykla 2018“ atradimai

    Publikuota liepos 28, 2018 - Projektai

    2018 m. liepos mėn. 1-8 dienomis Dubingių piliavietėje (Molėtų r.) aukštesniųjų gimnazijos, vidurinių mokyklų klasių moksleiviai dalyvavo kasmetinėje edukacinėje stovykloje „Vasaros archeologijos mokykla 2018“, kurioje turėjo galimybę praktiškai ir betarpiškai pažinti archeologijos mokslo subtilybes.

    Šiais metais  archeologiniai tyrimai kartu su moksleiviais buvo vykdyti Dubingių piliavietės šiaurinėje dalyje. Šioje vietoje dar 2012 m. nedidelės apimties tyrimų metu  buvo fiksuotas XIII-XIV a. kultūrinis sluoksnis. Tad 2018 m. tyrimų metu tikėtasi nustatyti su kokiu apgyvendinimo objektu susidurta piliavietėje. Neabejotinai yra žinoma, kad tuo metu Dubingių piliavietė buvusi apgyvendinta ir galimai būta medinės pilies. Tačiau iki šiol vykdytų archeologinių tyrimų rezultatai vienareikšmių atsakymų nesuteikė.

    Šių metų tyrimų metu ištirtas 20 kv. m. dydžio plotas, kuriame aptikta smulkių XVI-XVII a. radinių. Šis viršutinis kultūrinio sluoksnio horizontas priskirtinas jau Radvilų dvaro egzistavimo laikotarpiui. Giliau, kaip ir tikėtasi, susidurta su ankstyvesniu laikotarpiu datuojamais sluoksniais ir radiniais. Tyrimų metu rasta diržo sagtis, pasaginė segė, net kelių peilių fragmentai, lanko strėlės antgalis ir žeberklinis ietigalis. Minėti radiniai datuojami XIII-XIV a. Neįprasta yra tai, kad aptikta gana nedaug buitinės keramikos šukių, bei nerasta metalo apdirbimo liekanų. Tyrimų metu taip pat aptikta spėjama laužavietė ir stulpavietės. Spėjama, kad šioje Dubingių piliavietės vietoje buvusi ne ūkinė dalis, o greičiau aukštesnio socialinio statuso, gal karių, rezidavimo vieta. Atliktų tyrimų rezultatai gali paskatinti tęsti Dubingių piliavietės tolimesnius tyrimus siekiant pažinti ankstyvąją jos istoriją. Moksleivių stovyklai bei archeologiniams tyrimams vadovavo dokt. R. Šmigelskas, prof. A. Kuncevičius – ilgamečiai Dubingių mikroregiono tyrėjai-mokslininkai.

    Grįžus iš archeologinių tyrimų, moksleiviams taip pat buvo skaitomos teorinės paskaitos archeologijos, tarpdisciplininėmis,  kultūros paveldo temomis, organizuojami praktiniai „gyvosios archeologijos“ užsiėmimai, ekskursijos ir kiti laisvalaikio renginiai. Kultūrinėje stovyklos programoje dalyviai turėjo galimybę praktiškai išbandyti vilnos vėlimą, išmokti žaisti senovinius žaidimus, iš arti susipažinti su senąja juvelyrika, karyba bei cianotipijos, tai vienas iš pirmųjų fotografinio vaizdo gavimo būdų, paslaptimis.

    Vasaros archeologijos mokykla – tai ilgametis tęstinis projektas, įvairiomis formomis įgyvendinamas ir puoselėjamas nuo 1997 m. Pagrindinis vasaros archeologijos mokyklos tikslas – vykdyti motyvuoto ir gabaus istorinės bei archeologinės pakraipos jaunimo neformalius kultūros paveldo bei archeologijos srities mokymus vasaros atostogų metu.

    Projektą dalinai finansuoja Lietuvos kultūros taryba bei Lietuvos archeologijos draugija.

    Daugiau informacijos apie vykdomą projektą teirautis:  VšĮ Kultūros paveldo akademija programų koordinatorė Agnė Žilinskaitė, mob. tel.: 861381889, el. paštas: zilinskaite.agne@gmail.com

    LAD_logotipas