LT | EN
  • Praktinė informacija apie tinkavimą ir dažymą natūraliomis medžiagomis

    Publikuota sausio 3, 2018 - Naujienos

    Rudenį Kultūros ministerijos organizuoti atviri mokymai „Tinkavimas ir dažymas natūraliomis medžiagomis“ (vykę 2017 m. spalio 25-28 d. Lietuvos liaudies buities muziejuje) sulaukė didelio visuomenės susidomėjimo, rodančio, jog vis daugiau žmonių atsigręžia į natūralius, laiko patikrintus tradicinius sprendimus, tačiau informacijos šiomis temomis dar nėra daug.

    Siekiant mokymų medžiagą padaryti plačiau prieinama, dalis renginio buvo filmuojama ir patalpinta internete. Keturių valandų trukmės video medžiaga tematiškai sudalinta į 8 dalis, apimančias teorines paskaitas ir praktinius užsiėmimus. Juos vedė ilgametę patirtį turintys meistrai Saulius Jackevičius, Otto Stornes (Norvegija), profesorius habil. dr. Vytautas Levandauskas, Erikas Garšanovas, Ruslanas Aranauskas, Gintaras Markevičius.

    Paskaitose ir užsiėmimuose apie natūralų tinką apžvelgiamas istorinis kontekstas, skirtingos tinko rūšys, jų sudėtis, savybės ir naudojimo ypatumai, pristatomi patalpų paruošimo tinkavimui, molinio ir kalkinio tinko naudojimo, taip pat kalkių gesinimo procesai. Kitose dalyse pateikiama informacija apie natūralius dažus – jų rūšis, sudėtį, privalumus, pigmentus. Nemažai dėmesio skiriama linų sėmenų aliejui, kurio pagrindu gaminami dažai ir kiti produktai. Pristatomas emulsinių, tradicinių švediškų, kalkinių ir molio dažų paruošimas. Papildomai pateikiama informacija apie medienos impregnavimui ir kitais tikslais naudojamą degutą – rodomas išgavimo procesas, kalbama apie jo panaudojimą ir savybes, skirtumus tarp dervos ir deguto.

    Kviečiame susipažinti su visa mokymų VIDEO MEDŽIAGA.

    Rengėjai: