LT | EN
  • Baigtas tvarkyti Pavirvytės dvaro sodybos dvarininko namas

    Publikuota rugpjūčio 2, 2016 - Uncategorized

    pavirvyte_galutines (7)VšĮ „Kultūros paveldo akademija“ kartu su partneriu iš Norvegijos karalystės (Sigdal muziejus) baigia įgyvendinti projektą: Lietuvos medinio kultūros paveldo aktualizavimas ir išsaugojimas bendradarbiaujant su Norvegijos kultūros paveldo specialistais ir pritaikant Norvegijos patirtį tvarkant Pavirvytės dvaro sodybos dvarininko namą (unikalus kodas Kultūros vertybių registre – 36246).

    Projektas finansuojamas pagal Europos Ekonominės Erdvės finansinio mechanizmo 2009-2014 m. periodo Kultūros ir gamtos paveldo išsaugojimo ir atgaivinimo programą (http://www.eeagrants.lt/programos/aprasymas/programos-aprasymas/programID/10). Šio projekto veiklų įgyvendinimui skirta 565 tūkstančių eurų dydžio parama. Dar 70 tūkstančių eurų – projekto vykdytojo indėlis.

    Viena iš pagrindinių projekto veiklų – Pavirvytės dvaro sodybos dvarininko namo (Pavirvytės k., Mažeikių r. sav.), kuris iliustruoja konkretų medinių kultūros paveldo statinių tipą bei turi didelę istorinę svarbą, tvarkyba (taikomieji tyrimai, projektavimas bei tvarkybos darbai) ir tvarkomieji statybos darbai (kapitalinis remontas) jau yra užbaigti ir šis medinis paveldo objektas yra prikeltas naujam gyvenimui.

    Siekiant įvertinti ir nustatyti Pavirvytės dvaro sodybos dvarininko namo atsiradimo laiką, pasikeitimų istorinę raidą, nustatyti autentišką architektūrinę ir statybinę struktūrą, jų elementus bei statinio konstrukcijų būklę, nustatyti ir įvertinti šio statinio interjero bei eksterjero spalvinius sprendimus bei galimą planuojamų darbų poveikį dar galimai nežinomoms pastato interjero vertingosioms savybėms, prieš pradedant rengti Pavirvytės dvaro sodybos dvarininko namo tvarkybos darbų (restauravimo, remonto) ir kapitalinio remonto techninį projektą buvo atlikti taikomieji tyrimai – istoriniai, ikonografiniai, architektūriniai, konstrukcijų, polichromijos. Projekto rengimo metu buvo atlikti ir žvalgomieji archeologiniai tyrimai.

    Vadovaujantis išsamia tyrimų medžiaga, siekiant sutvarkyti šį kultūros paveldo objektą ir pritaikyti jį vietos bendruomenės kultūrinės veiklos poreikiams, buvo suprojektuoti ir atliki pamatų, fasadų, lauko sienų konstrukcijų, apdailos ir puošybos, langų gaminių, vidaus sienų konstrukcijų ir apdailos, grindų konstrukcijų ir išlikusių grindų dangų, interjero elementų, durų gaminių ir krosnių,  perdangų konstrukcijų, stogo konstrukcijos ir stogo dangos, aplink pastatą buvusių nuogrindų tvarkybos dabai ir pastato fasadų atskirų elementų ir vidaus patalpų dažymo darbai.

    Taip pat suprojektuoti ir įrengti vidaus inžineriniai tinklai (šildymo, vėdinimo, vandentiekio, nuotekų, elektros instaliacijos, gaisrinės ir apsauginės signalizacijos, elektroninių ryšių) ir lauko inžineriniai tinklai (vandentiekio, nuotekų, lauko elektros bei žaibosaugos).

    Pavirvytės dvaro sodybos dvarininko namo tvarkymo projektinę dokumentaciją rengė UAB „Erdvės norma“ (projekto vadovė A. Prikockienė), rangos darbus atliko ilgametę patirtį tvarkant kultūros paveldo objektus turinti UAB „Telšių meistras“.

    Daugiau informacijos apie projektą: projekto vadovė Indrė Rutkauskaitė, tel./faks. (370 5) 2619886, mob.tel. +37068413902, el.paštas: indre.rutkauskaite@vda.lt

    eea_grants_logos_h_lt_jpg