LT | EN
  • Pirmieji mokymai visuomenei Pavirvytės dvaro sodybos dvarininko name įvyko!

    Publikuota spalio 20, 2015 - Uncategorized

    2015 m. spalio 7 – 9 dienomis Pavirvytės dvaro sodybos dvarininko name (Pavirvytės g. 14, Pavirvytės km., Viekšnių sen., Mažeikių r.) vyko pirmieji MOKYMAI VISUOMENEI. Mokymai – viena iš VšĮ Kultūros paveldo akademija kartu su partneriu iš Norvegijos karalystės įgyvendinamo projekto „Lietuvos medinio kultūros paveldo aktualizavimas ir išsaugojimas bendradarbiaujant su Norvegijos kultūros paveldo specialistais ir pritaikant Norvegijos patirtį tvarkant Pavirvytės dvaro sodybos dvarininko namą (unikalus kodas Kultūros vertybių registre – 36246)“ veiklų.

    Mokymų visuomenei dalyviai turėjo galimybę išgirsti apie projektą, jo vykdymo eigą, susipažinti su kultūros paveldo objektų tvarkybos darbų finansavimo ir kompensavimo galimybėmis, gaisrinės saugos įgyvendinimo kultūros paveldo objektuose praktinius aspektus ir dažniausiai daromas klaidas, suprasti daugiau apie kultūros paveldo apsaugos ištakas ir aktualijas bei kokie teisės aktai kultūros paveldo apsaugą reglamentuoja. Taip pat dvare susirinkę dalyviai diskutavo tautinių mažumų paveldo svarbos klausimais, juos konsultavo Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Telšių skyriaus vedėjas bei Telšių apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos valstybinės priešgaisrinės priežiūros skyriaus viršininkas.

    Antrąją mokymų dieną, susirinkę visuomenės atstovai taip pat išnaudojo galimybę dalyvauti praktiniuose medinio paveldo užsiėmimuose Viekšnių miestelyje (Mažeikių r.), garsėjančiame savita medine architektūra ir turtinga istorija (u.k. 31793). Mokymų dalyviai nagrinėjo miestelio urbanistinius sprendimus, vertino medinės architektūros autentiškumą, unikalumą, svarbą, teikė jos išsaugojimo galimybes ir siūlymus.

    Mokymai pritraukė tiek paveldosaugos sferos specialistus, tiek visuomeninkus iš visos Lietuvos: Druskininkų, Jurbarko, Tauragės, Vilniaus, Kauno, Telšių, Plungės ir kitų miestų bei rajonų.

    Projektas finansuojamas pagal Europos Ekonominės Erdvės finansinio mechanizmo 2009-2014 m. periodo Kultūros ir gamtos paveldo išsaugojimo ir atgaivinimo programą. Šio projekto tikslas – Lietuvos medinio kultūros paveldo aktualizavimas ir išsaugojimas bendradarbiaujant su Norvegijos kultūros paveldo specialistais ir pritaikant Norvegijos patirtį tvarkant vertingą Pavirvytės dvaro sodybos dvarininko namą (unikalus kodas Kultūros vertybių registre – 36246).

    Fotonuotraukų autoriai: Raimondas Urbakavičius, Agnė Žilinskaitė, Ernestas Samsonas.

    Projektą bendrai finansuoja Islandija, Lichtenšteinas ir Norvegija pagal Europos ekonominės erdvės finansinį mechanizmą ir Lietuvos Respublika.

    Daugiau informacijos apie projektą: projekto vadovė Indrė Rutkauskaitė, tel./faks. (370 5) 2619886, mob.tel. +37068413902, el.paštas: indre.rutkauskaite@vda.lt