LT | EN
  • Lietuvos medinio kultūros paveldo aktualizavimas ir išsaugojimas bendradarbiaujant su Norvegijos kultūros paveldo specialistais ir pritaikant Norvegijos patirtį tvarkant Pavirvytės dvaro sodybos Dvarininko namą (unikalus kodas kultūros vertybių registre 36246)

    Publikuota spalio 16, 2014 - Uncategorized

    Mediniai kultūros paveldo objektai – tai sudėtinė Lietuvos architektūrinio paveldo dalis bei vienas svarbiausių ir trapiausių žmogaus kultūrinės veiklos rezultatų. Per amžius neatsiejamai persipynę su profesionaliąja architektūra, jie išreiškia tautinę savastį, o dėl savo unikalios statybos technikos bei dekoro formų tapo ne tik tautine, bet ir Europos vertybe. Deja, medis, kaip statybinė medžiaga, yra neilgalaikė, todėl mediniai kultūros paveldo objektai nyksta sparčiau negu mūriniai statiniai. Didžiausia dvarų sodybų problema – nesugebėjimas jų pritaikyti šiandienos poreikiams, o privačių statinių valdytojai ar savininkai gaudami mažas pajamas, neišgali atlikti reikiamų tvarkymo darbų.

    Remiantis šios problematikos aktualumu, 2014 m. liepos mėn. 24 d. VšĮ Kultūros paveldo akademija kartu su partneriu iš donorės šalies pradėjo įgyvendinti  tarptautinį projektą: Lietuvos medinio kultūros paveldo aktualizavimas ir išsaugojimas bendradarbiaujant su Norvegijos kultūros paveldo specialistais ir pritaikant Norvegijos patirtį tvarkant Pavirvytės dvaro sodybos dvarininko namą (unikalus kodas Kultūros vertybių registre – 36246).  Projektas finansuojamas pagal Europos Ekonominės Erdvės finansinio mechanizmo 2009-2014 m. periodo Kultūros ir gamtos paveldo išsaugojimo ir atgaivinimo programą. Projekto trukmė – 24 mėnesiai.

    PROJEKTO TIKSLAS

    Lietuvos medinio kultūros paveldo aktualizavimas ir išsaugojimas bendradarbiaujant su Norvegijos kultūros paveldo specialistais ir pritaikant Norvegijos patirtį tvarkant vertingą Pavirvytės dvaro sodybos dvarininko namą (unikalus kodas Kultūros vertybių registre – 36246).

    PAGRINDINĖS VEIKLOS

    • Pavirvytės dvaro sodybos dvarininko namo (Pavirvytės km., Mažeikių r..), kuris iliustruoja konkretų kultūros paveldo statinių tipą bei turi didelę istorinę svarbą, tvarkyba (taikomieji tyrimai, projektavimas, tvarkomieji paveldosaugos darbai).

    Pavirvytės dvaro sodyboje iki šių dienų išlikęs gyvenamasis dvarininko namas, ūkiniai pastatai, pirmųjų dvaro rūmų pamatai. Dvarininko namas pasižymi daugeliu autentiškų detalių: beveik visas namo išorės apkalas palikęs nepakeistas, visos lentos prikaltos kalvio rankų darbo vinimis. Daug autentiškų langų su langinėmis, vidaus durų, pora išlikusių koklinių šildymo krosnių. Unikali lubų perdangos konstrukcija, kurios, architektų teigimu, daugiau Lietuvoje nepastebėta: mediniai tąšai apsukti kietai susuktų ruginių šiaudų pynėmis, sukalti vienas prie kito ir iš apačios aptinkuoti pakankamai storu kalkinio tinko sluoksniu. Sienos tinkuotos ant ruginių šiaudų pakloto. Dabar dvarininko namas nėra naudojamas dėl prastos pastato būklės, tačiau yra prižiūrimas, savomis lėšomis aptvarkyta aplinka, parkas, namo stogas.

    • Praktiniai mokymai tradicinių amatų meistrams ar jais tapti siekiantiems asmenims ir mokymai visuomenei.

    Mokymai tradicinių amatų meistrams. Dvarininko name bus suorganizuotas 14 dienų teorinis ir praktinis seminaras, kuriame dalyvaus tradicinių amatų meistrai ar jais tapti siekiantys asmenys iš skirtingų Lietuvos regionų. Penkios seminaro dienos bus skirtos tyrimų ir tvarkybos teoriniams mokymams, likusios – tvarkybos praktiniams mokymams. Seminaruose dalyvaus (skaitys paskaitas bei ves praktinius užsiėmimus) du amatininkai iš Norvegijos (partneris).

    Mokymai visuomenei. Projekto įgyvendinimo metu bus suorganizuoti trys seminarai, skirti plačiajai visuomenei. Vieno seminaro trukmė – 3 dienos. Mokymuose teorija bus derinama su praktiniais užsiėmimais, kurie vyks dvarininko name.

    Mokymų tikslinės grupės. Tradicinių amatų meistrai ar jais tapti siekiantys asmenys iš skirtingų Lietuvos regionų, partnerio iš Norvegijos kultūros paveldo specialistai ir amatininkai, Mažeikių rajono vietos bendruomenės, medinių kultūros paveldo objektų savininkai, visuomenė, kultūros paveldo apsaugos institucijų ir savivaldybių paveldosaugininkai – valstybės tarnautojai, Telšių apskrities bendrijos ir kiti viešieji juridiniai asmenys (tyrėjai, restauratoriai, statybininkai, architektai, kultūros vadybininkai, turizmo organizacijų darbuotojai).

     

     

     

    PROJEKTO PARTNERIS

    Muziejus – Kunstnerdalen kulturmuseum, Sigdal Museum-Folkemusikksenteret I Buskered.

    Sigdal muziejus po atviru dangumi Norvegijoje, įkurtas 1940 m. Šiandien čia eksponuojama 14 medinių rąstinių namų, kurie atspindi savitas regiono architektūros tradicijas. Čia nuolat rengiamos parodos, edukacinės programos ir kiti renginiai, siekiant atkreipti dėmesį į medinio paveldo svarbą ir išsaugojimo problematiką.

    Daugiau informacijos: Kunstnerdalen kulturmuseum tinklalapyje.

     

    2014 metų rudenį fotografas Raimondas Urbakavičius lankėsi visuose 19-oje kultūros paveldo objektų, finansuojamų EEE finansinio mechanizmo lėšomis.

    Maloniai kviečiame pasigrožėti fotosesijos nuotraukomis ir pasižvalgyti po Pavirvytės dvaro sodybą čia: http://eeagrantsheritagelithuania.pixieset.com/pavirvyte/

    Akimirkos iš praktinių mokymų tradicinių amatų meistrams:

    Daugiau informacijos apie projektą: projekto vadovė Indrė Rutkauskaitė, tel./faks. (370 5) 2619886, mob.tel. +37068413902, el.paštas: indre.rutkauskaite@vda.lt