LT | EN
  • Įgyvendintas tęstinis projektas „Vasaros archeologijos mokykla 2014”

    Publikuota sausio 1, 2014 - Uncategorized

    2014 m. liepos 8 – 15 dienomis Dubingiuose (Molėtų r.) vyko VšĮ „Kultūros paveldo akademija“ įgyvendinamas edukacinis tęstinis projektas „Vasaros archeologijos mokykla 2014“, skirtas vyresnių klasių moksleiviams. Nuo 1997 m. įvairiomis formomis įgyvendinamas ir puoselėjamas projektas skatina suprasti ir gerbti paveldą, istoriją bei jos svarbą Lietuvai, taip pat ugdo tarpusavio bendradarbiavimą, kritinį mąstymą, teorinių ir praktinių žinių įgijimą.

    Ne išimtis buvo ir šių metų stovykla. Stovykloje dalyvavo 13-19 metų moksleiviai iš Vilniaus, Alytaus, Utenos, Pabradės mokyklų. Pagrindinė stovyklos veikla buvo Dubingių piliavietės teritorijoje vykdomi archeologiniai tyrimai, kuriuose stovyklos dalyviai buvo supažindinti su pagrindiniais archeologinių lauko tyrimų principais, metodais ir technologijomis.

    Ypač didelio dėmesio sulaukdavo vakarinė stovyklos dalis, kurioje kviestiniai svečiai, savo sričių profesionalai, vedė edukacinius užsiėmimus. P. Rukas demonstravo juvelyrikos amatą, aiškino technologinius ypatumus ir dirbinių puošybos prasmę, dalyviams buvo suteikta galimybė patiems pasigaminti žalvarinį žiedą. Susidomėjimo sulaukė ir Korsakų šeimos demonstruoti senoviniai žaidimai ir gyvi pasakojimai apie jų kilmę ir evoliuciją. S. Mikutėnienės praktinis užsiėmimas supažindino su muilo gamybos principais, dalyviai galėjo išbandyti savo pačių pagamintą muilą iš kokosų aliejaus ir pelenų. Keliautojas ir žurnalistas M. Vadišis pažvelgė į savo kelionę ir gyvenimą Kenijoje iš kultūrinės antropologijos pusės ir maloniai pasidalino šia patirtimi su stovyklos dalyviais. Stovyklos vadovai R. Šmigelskas ir J. Blažiūnas išdėstė archeologijos istoriją ir tyrimų svarbą kitų mokslo sričių atžvilgiu, pasakojo apie mažai žinomą įdomiąją LDK istorijos dalį – kolonijas. Po paskaitų ar praktinių demonstracijų lektoriai visuomet sulaukdavo klausimų ir susidomėjimo aptariama sritimi. Tai tik patvirtina faktą, jog į stovyklą atvyksta motyvuoti ir istorija susidomėję moksleiviai.

    Laisvu tarp užsiėmimų metu organizuota išvyka į rekonstruojamą Arnionių dvaro (Molėtų r.) sodybą, kurioje dabartinis šeimininkas pasakojo apie dvaro istoriją, aprodė rūmus bei aplinką. Stovyklos vadovas R. Šmigelskas aprodė Dubingių piliavietės teritoriją, papasakojo archeologinių tyrimų bei piliavietėje stovėjusių pastatų istoriją, supažindino su viso regiono raida.

    Dalis moksleivių stovykloje dalyvavo ne pirmą kartą, todėl ypač svarbi buvo socialinė veikla (susipažinimo vakaras, bendri pietūs, vakarienės gamyba grupėmis, sporto žaidimai, krikštynos), padėjusi naujiems ir seniems dalyviams susidraugauti ir tapti vieninga bendruomene. Išvykdami dalyviai žadėjo tęsti bendravimą ne tik stovyklos metu ir būtinai sugrįžti kitais metais.

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Daugiau informacijos apie projektą teirautis: VšĮ Kultūros paveldo akademija programų koordinatorė Agnė Žilinskaitė, tel.: 85 261 98 86, el. paštas: zilinskaite.agne@gmail.com