LT | EN
  • Projektas Medinio Lietuvos paveldo išsaugojimo ir senųjų amatų profesijų atstovų mokymo aktualizavimas 2013 m.

    Publikuota birželio 4, 2013 - Uncategorized

     

    Viešoji įstaiga Kultūros paveldo akademija kartu su Kultūros rėmimo fondu prie Kultūros ministerijos bei Kultūros paveldo departamento Telšių teritoriniu padaliniu vykdo projektą Medinio Lietuvos paveldo išsaugojimo ir senųjų amatų profesijų atstovų mokymo aktualizavimas.

    Pagrindinis projekto tikslas – įvertinti ir patikrinti specialistų, kurių profesinės veiklos rezultatai ir sprendimai lemia nekilnojamojo kultūros paveldo išlikimą, jo vertės požymius bei autentiškumą, kvalifikaciją, praktinę veiklą, profesinį patyrimą bei skatinti kvalifikacijos kėlimą, o taip pat apsaugoti medinį nekilnojamąjį kultūros paveldą nuo nekompetetingos ir nekvalifikuotos veiklos pasekmių.

    2013 m. birželio 3 – 7 d. Vilniaus dailės akademijos Telšių fakultete suorganizuoti teoriniai ir praktiniai mokymo kursai. Teorinė mokymo kursų dalis skirta Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos teisės aktų ir jų taikymo bei tvarkybos (konservavimo, restauravimo) metodikų temoms nagrinėti, taip pat apžvelgti Žemaitijos regiono medinės architektūros bruožus bei savitumus. Praktinėje mokymo kursų dalyje vykdomi 2-jų medinių stogastulpių restauravimo darbai. Pirmasis – Telšių taikomosios dailės technikumo studento diplominis darbas, dar 1975 m. pastatytas Džiuginėnų dvaro sodyboje (Telšių r.) (pav.1). Antrasis skirtas M. K. Čiurlionio 100-osioms gimimo metinėms paminėti bei 1975 m.  įkurdintas M. K. Čiurlionio memorialininėje vietoje Plungėje. Mokymų metu šie stogastulpiai restauruojami pagal senąsias tradicijas, nuvalomi, protezuojami, impregnuojami bei yra atkuriamos trūkstamos detalės.

    Prie šių medinio paveldo objektų dirba įvairių sričių specialistai (senųjų amatų meistrai, architektai, statybų vadovai) iš Telšių, Rietavo, Tauragės, Šiaulių rajonų bei Latvijos. Prie projekto taip pat prisijungė ir aktyviai dalyvauja Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto Baldų dizaino ir restauravimo studijos studentai.

    Projekto įgyvendinimas vysto neformalųjį švietimą apie medinį kultūros paveldą kaip svarbią Lietuvos kultūros paveldo dalį. Aktualizuoja ir išlaiko amatininkystės tradicijas bei suteikia galimybę mokymo kursų dalyviams pagilinti ne tik teorines žinias, bet ir praktinius įgūdžius. Taip pat tvarkomi autentiški, saviti, turintys architektūrinę vertę mažosios medinės architektūros objektai. Šis projektas vietos bendrijose stiprina nuostatą, kad išsaugotas medinis paveldas reprezentuos tautinį tapatumą ir atskleis pasauliui Lietuvos kultūros istoriją bei jos savitą medinę architektūrą.

    Projektą dalinai finansuoja Kultūros rėmimo fondas prie Kultūros ministerijos.

     

    Daugiau informacijos apie vykdomą projektą teirautis:

    VšĮ Kultūros paveldo akademija programų koordinatorė

    Agnė Žilinskaitė

    +370 61381889

    zilinskaite.agne@gmail.com