LT | EN
  • Projektas “Medinio Lietuvos paveldo išsaugojimo ir senųjų amatų profesijų atstovų mokymo aktualizavimas”

    Publikuota birželio 4, 2012 - Uncategorized

    1 pav.

    Viešoji įstaiga Kultūros paveldo akademija kartu su Kultūros paveldo departamento prie Kultūros ministerijos Telšiu teritoriniu padaliniu vykdo projektą Medinio Lietuvos paveldo išsaugojimo ir senųjų amatų profesijų atstovų mokymo aktualizavimas.

    Pagrindinis projekto tikslas – įvertinti ir patikrinti specialistų, kurių profesinės veiklos rezultatai ir sprendimai lemia nekilnojamojo kultūros paveldo išlikimą, jo vertės požymius bei autentiškumą, kvalifikaciją, praktinę veiklą, profesinį patyrimą bei skatinti kvalifikacijos kėlimą, o taip pat apsaugoti medinį nekilnojamąjį kultūros paveldą nuo nekompetetingos ir nekvalifikuotos veiklos pasekmių.

    2012 m. gegužės 21 – 25 d. Šateikių Šv. Evangelisto Morkaus parapijoje (Plungės r. sav., Šateikių sen., Bukantės viensėdis) buvo suorganizuoti teoriniai ir praktiniai mokymo kursai. Teorinė mokymo kursų dalis, kuri vyko Rašytojos Žemaitės memorialinio muziejaus salėje, buvo skirta Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos teisės aktų ir jų taikymo bei tvarkybos (konservavimo, restauravimo) metodikų temoms nagrinėti. Praktinėje mokymo kursų dalyje

    2 pav.

    buvo vykdomi Bukantės koplyčios, pastatytos 1863 m., tvarkybos darbai (1 pav.). Prie Bukantės koplyčios dirbo 28 įvairių sričių specialistai (senųjų amatų meistrai, architektai, statybų vadovai) iš Skuodo, Telšių, Mažeikių, Rietavo, Tauragės, Kelmės ir Plungės rajonų. Per praktinius mokymo kursus meistrai restauravo koplyčios sienas, langus, fasadą, kryžių bei perklojo skiedromis stogą (2 pav.).

    Bukantės koplyčia priklauso Bukantės dvaro sodybos kompleksui. Ją galima matyti važiuojant plentu Plungė – Skuodas per Vydeikių kaimą. Manoma, kad koplytėlė buvo pastatyta dvarininko Antano Andrijausko lėšomis jo tėvo Juozo Andrijausko žemėje. Koplyčios pastatas – šešiakampio formos. Jį puošia pora didelių stačiakampių šešių dalių langai su gana plačiais apvadais. Šoninėse sienose dar yra apskriti keturių dalių langai. Bukantės koplyčios pamatai buvo akmenų mūro, netinkuoti. Sienos – pušies rąstų, užkamšytos sąmanomis. Išorės sienos apkaltos medinėmis lentelėmis. Bukantės koplyčia gana erdvi. Virš įėjimo įrengtas siauras vargonų choras. Grindys, sienos ir lubos iškaltos lentomis.

    3 pav.

    Paskutinį kartą Bukantės koplyčia buvo atnaujinta 1966 – 1970 metais: tvarkytas stogas, pakeistos kai kurios vidaus lentos, restauruoti langai, durys, fasado stulpai. Bokštelio varpo formos šalmas buvo pakeistas į smailę.

    Praktinių mokymo kursų metu dalyviams taip pat teko valyti ir impregnuoti Bukantės koplyčios apatinį rastų vainiką, nes buvo kiek papuvęs. Vykdant koplyčioje tvarkybos darbus, kilnojamame altorėlyje buvo rastas užanspauduotas relikvijorius, o jame dviejų šventųjų – Simplicijaus ir Marini – relikvijos. Relikvijorius užanspauduotas M. Valančiaus anspaudu.

    Projekto įgyvendinimas vysto neformalųjį švietimą apie medinį kultūros paveldą kaip svarbią Lietuvos kultūros paveldo dalį. Aktualizuoja ir išlaiko amatininkystės tradicijas bei suteikia galimybę mokymo kursų dalyviams pagilinti ne tik teorines žinias, bet ir praktinius įgūdžius. Taip pat sutvarkytas autentiškas, savitas, turintys architektūrinę vertę statinys (3 pav.), kuris yra įtrauktas į Kultūros vertybių registrą bei paskelbtas valstybės saugomu, vietos bendrijose stiprina nuostatą, kad išsaugotas medinis paveldas reprezentuos tautinį tapatumą ir atskleis pasauliui Lietuvos kultūros istoriją bei jos savitą medinę architektūrą.

    Projektą dalinai finansuoja Kultūros rėmimo fondas ir Plungės rajono savivaldybė.

    Daugiau informacijos apie vykdomą projektą teirautis: VšĮ Kultūros paveldo akademija direktorė Indrė Rutkauskaitė, tel.: 85 261 98 86, el. paštas: indre.rutkauskaite@vda.lt